Што е ајуверда и како можеме да ја примениме во нашиот живот?

Ајурведата претставува древен систем на холистичко лекување кој потекнува од Индија.

Photo by Chinh Le Duc on Unsplash

Таа постои уште од  пред повеќе од 5.000 години, а сега  повторно се оживува во денешниот свет во кој живеме со брзо темпо. Оваа прастара практика денеска се здобива со  голема популарност бидејќи луѓето бараат природни и одржливи начини за одржување на нивното здравје и благосостојба. 

Ајурведата е санскритски термин кој во превод значи „наука за животот“. Тоа е сеопфатен систем на природна медицина кој применува индивидуализиран и холистички пристап кон здравјето. Ајурведата прави обид да ги усогласи умот, телото и духот, препознавајќи дека нашата физичка и ментална благосостојба се меѓусебно поврзани.

Централни принципи на Ајурведата

Трите доши: Ајурведата ги категоризира поединците во три основни доши - Вата, Пита и Кафа. Овие доши претставуваат комбинации на пет елементи (земја, вода, оган, воздух и етер, односно простор) кои влијаат на нашите физички и ментални карактеристики. Разбирањето на нашата доминантна доша може да ни помогне да ги прилагодиме нашите избори за животен стил и третмани за да постигнеме рамнотежа.

Пракрити и Викрити: Пракрити е нашата вродена конституција, која се одредува при раѓањето. Викрити, од друга страна, е нашата моментална состојба на рамнотежа или нерамнотежа. Ајурведата има за цел да ни помогне да се вратиме во нашата природна состојба на рамнотежа, земајќи ги предвид и нашите Пракрити и Викрити.

Исхрана: Ајурведата ја нагласува важноста на урамнотежена и здрава исхрана. Различни доши имаат различни барања за исхрана, а ајурведата предлага да јадете храна која ја балансира вашата единствена конституција. Таа на прво место ја става свежата, сезонска и органска храна.

Хербални лекови: Ајурведската медицина ја користи моќта на различни билки и растенија за лекување на широк спектар на здравствени проблеми. Се верува дека овие природни лекови се нежни за телото и промовираат долгорочно заздравување.

Вклучување на ајурведата во нашиот секојдневен живот

Photo by Hilary Hahn on Unsplash

Дневна рутина (Диначарја): Ајурведата препорачува дневна рутина која се усогласува со природните деноноќни ритми на телото. Ова вклучува рано будење, практикување ритуали за грижа за себе како масажа со масло (Abhyanga) и поставување редовен распоред за спиење за да се оптимизира ресторативниот одмор.

Јога и медитација: Вклучете јога и медитација во вашата дневна рутина за да ја подобрите флексибилноста, да го намалите стресот и да дојде до ментална јасност. Ајурведата ја признава важноста на практиките за постигнување баланс во  умот-телото за целокупната благосостојба.

Внимателно јадење: Обрнете внимание на квалитетот, квантитетот и времето на вашите оброци. Уживајте во храната во мирна и мирна средина. Избегнувајте прејадување и изберете храна која го поддржува вашиот доша баланс.

Билни додатоци: Истражете ги ајурведските хербални додатоци како ашваганда, куркума, цимет и други додатоци, кои се користат со векови за поддршка на различни аспекти на здравјето. 

Сезонски прилагодувања: Ајурведата го препознава влијанието на сезонските промени врз нашето здравје. Прилагодете го вашиот начин на живот и исхрана како што се менуваат годишните времиња за да останете во хармонија со природата.

Управување со стресот: Ајурведата става голем акцент на намалување на стресот. Вежбајте внимателност, вклучете се во релаксирачки активности и размислете за хербални лекови за ефикасно управување со стресот.