Начини како да се справите со студот во зимските денови

Со очекувањето на официјалниот почеток на зимата, очекуваме и ниски температури и студ. Дали навистина некогаш се навикнуваме на студот? Добрата вест е дека човечкото тело е прилично извонредно. Нашето тело, на многу начини, има голема способност да се приспособува на пониски температури.

Луѓето отсекогаш живееле во различни клими. За да се прилагодат на овие клими, луѓето се адаптирале физиолошки, генетски и културно. Како што сите знаеме, човечкото тело сака да биде во состојба на рамнотежа, наречена хомеостаза. Понекогаш вашата способност да се прилагодите на студот е повеќе од тоа вашето тело да ја модифицира вашата внатрешна температура. Тоа зависи од вашата физичка состојба, вашата возраст и вашето здравје. Метаболичката стапка кај сите не е иста. На пример, на слабите луѓе им е тешко да го толерираат студот бидејќи имаат помалку маснотии за да го изолираат ткивото на кожата. 

Покрај времето и природните услови, мора да има и други начини да се забрза вашата аклиматизација на студената зима. Всушност, целиот процес обично трае околу две до три недели за вашето тело да се прилагоди. Еве неколку совети во таа насока:

Борете се со студот со студ

Почесто излегувајте надвор. Надвор треба да поминете најмалку два часа на ден. Започнете краток престој надвор и постепено додавајте 15 минути дневно.

Избегнувајте прекумерно облекување

Носете доволно облека за да се загреете. Обидете се со марама со помалку слоеви околу вашето тело. 

Намалете го термостатот

Полека почнете да ја намалувате температурата во вашата куќа на ниво што можете да го толерирате. Тоа исто така ќе ви заштеди пари.

Туширајте се со постудена вода

Истражувањата покажале дека редовното постудено туширање може да го намали вашиот метаболизам за 30%. Знам дека звучи тешко, но започнете со менување на водата од топла во поладна. Обидете се со подолги периоди секој пат.

Редовно пијте с птудени пијалоци

Избегнувајте топли пијалоци како кафе, чај или топло чоколадо.

Зголемете ја вашата активност

Секојдневното вежбање ќе го одржи вашиот метаболизам на здраво ниво и ќе создаде топлина за вашето тело.

Јадете правилно

Добивањето дополнителни калории од добри масти е одличен начин да го поттикнете вашето тело во текот на зимските месеци. Консумирајте добро балансирана исхрана. Сè уште ви требаат протеини и јаглени хидрати.

За жал, никогаш нема да можете целосно да го победите длабокиот сту, но постојат начини малку подобро да се справите со ниските температури. Ако не сте љубител на студот, секогаш можете да си додадете дополнителни слоеви облека.

И запомнете, кога станува збор за студот, тресењето од студот е добра работа. Вашето тело се грижи да не „замрзнете до смрт“.