Во областа на исхраната, протеинот често се поврзува со месо и риба.
Photo by Önder Örtel on Unsplash
Сепак, за оние кои ја следат растителната исхрана или едноставно сакаат да внесат различни извори на протеини, зеленчукот може да биде неочекувано богат со овој суштински макронутриент.
Наут
Photo by Markus Winkler on Unsplash
Без разлика дали е измешан во кремаст хумус, печен за крцкава закуска или фрлен во салати, наутот е омилен додаток на безброј јадења. Освен прекрасен вкус и текстура, наутот е богат со протеини. Една зготвена шолја наут содржи приближно 15 грама протеини, што го прави вреден извор на протеини од растително потекло. Покрај тоа, наутот е преполн со диетални влакна, витамини и минерали, што дополнително ја зголемува неговата хранлива привлечност.
Спанаќ
Photo by Louis Hansel on Unsplash
Омилената суперхрана на Попај не се слави само поради содржината на железо, туку и поради неговата изненадувачки висока концентрација на протеини. Иако спанаќот не може да се пофали со нивоа на протеини како мешунките, тој сепак нуди значајна содржина на протеини со оглед на неговиот нискокалоричен и јаглехидратен профил. Една варена шолја спанаќ обезбедува околу 5 грама протеини, што го прави одличен додаток за салати, смути и омлети. Дополнително, спанаќот е полн со антиоксиданси, витамини А и К и разни есенцијални хранливи материи, што го прави суперхрана.
Леќа
Photo by César Hernández on Unsplash
Широко прославена поради нејзината хранлива густина и кулинарска приспособливост, леќата е главен производ во многу кујни ширум светот, вклучително и нашата. Овие мешунки не само што се одличен извор на влакна и сложени јаглехидрати, туку обезбедуваат и значителна количина на протеини. Со приближно 18 грама протеини по варена чаша, леќата нуди значителен протеински поттик за секој оброк. Понатаму, леќата е неверојатно разноврсна, што ја прави идеална состојка за супи, чорби, салати, па дури и веге-бургери.
Брокула
Photo by Leilani Angel on Unsplash
Често пофалена за бројните здравствени придобивки, брокулата е зеленчук кој заслужува признание и за нејзината содржина на протеини. И покрај својот скромен изглед, брокулата нуди изненадувачка количина на протеини, особено ако се земе предвид нејзината ниска содржина на калории и јаглени хидрати. Една варена шолја сечкана брокула содржи приближно 3 грама протеини, што го прави вреден додаток за секој оброк. Понатаму, брокулата е преполна со витамини, минерали и антиоксиданси, што ја прави драгоцен додаток во здравата исхрана.