Седењето на под е одлично за нашето тело

Додека растеме, често седиме и лежиме на подот. 

Photo by Lenin Estrada on Unsplash

Играме на подот, легнуваме додека разговараме со пријателите, а понекогаш пишуваме домашна, па дури и јадеме на подот. Но, како што старееме, многумина од нас го губат чувството за детска љубопитност и забораваме на таквата навика.  Сепак, според експертот за долговечност Ден Бутнер, луѓето кои живеат во заедници кои имаат култура на заеднички оброци на подот често живеат и повеќе од 100 години. Случајност? Тој мисли дека не.

Ден Бутнер вели дека паѓањето и повредите се една од водечките причини за смрт кај постарата популација. Ова е особено често кај луѓето кои се постари од 65 години кои тешко заздравуваат по повредите, а и шансите за повторно паѓање се значително поголеми. 

Но, како седењето на под може да ни донесе долговечност?

Како можеме да спречиме овие статистики да станат реалност? Со фокусирање на одржување на мускулната маса. Ниската мускулна маса претходно беше поврзана со зголемен ризик од когнитивно опаѓање, отпорност на инсулин и високи воспалителни маркери. 

„Кога седите на подот, веројатно станувате и слегувате од подот 30 пати на ден“, вели Бутнер, што само по себе ни помага да тренираме рамнотежа и сила на долниот дел од телото. Ова не значи дека треба да го исфрлите секое парче мебел во вашиот дом. „На полуостровот Никоја, во Костарика, тие седат на креветите и столиците во домот, но поминуваат многу време во градините“, додава тој. „Кога се во градината, тие се на колена, се наведнуваат, ги користат истите мускули што ние никогаш не ги користиме кога седиме во нашите канцеларии, гледаме телевизија...“

Во суштина,неговиот совет е во секојдневниот живот  да вклучиме движења кои значително ја развиваат нашата сила на долниот дел од телото; па дури и ако не се обврзуваме на секојдневен тренинг за сила во теретана.При седењето и движењето на подот, сепак работите со оние основни мускулни групи, заклучува тој во својот документарец за Сините зони.