Со помош на овој едноставен рецепт ќе можете да подготвите зелник од пченкарно брашно чиј вкус ќе ве воодушеви.
Потребни состојки:
-500 гр пченкарно брашно
-шолја кисела вода
-шолја јогурт
-шолја масло
-прашок за печиво 100 гр.
-полутврдо масно сирење (кашкавал, едамер или гауда)
-3 јајца
-1 лажичка сол
За филот: 700 гр. зелје шолја јогурт, 1 јајце, 100 гр. презла ,1 лажица, вегета.
За посипување: 50 гр. пржен сусам, 50 гр. рендано сирење.
Подготовка:
Измијте го зелјето. Пропржете го на малку масло и зачинете го со вегета. Измешајте го со презла, јајце и јогурт. Измешајте ги сите состојки за тестото и поделете ја масата на два дела.
Првиот дел од тестото истурете го во тавче со дијаметар од 30 сантиметри и печете приближно 10 минути на 200 степени. Врз полупечената кора истурете го филот со зелје и покријте ја со вториот дел од тестото. Вратете ја во рерна и печете 30 минути на иста температура.
Потоа посипете со сусам и сирење и печете уште 10 минути додека да се растопи кашкавалот. Почекајте да се излади.
„Бон апетит“!