Карфиолот е здрава состојка, која може да ни помогне да живееме поздраво.
Photo by Julia Kicova on Unsplash
Освен тоа, оваа супа ќè не стопли во текот на постудените денови и ќе ни донесе разновидност во исхраната.
Потребни состојки:
1 голема главица карфиол, измиена и раздвоена на цветчиња
1 кромид, сецкан
2 чешниња лук, мелени
2 средни компири, излупени и исечени на коцки
4 чаши супа од зеленчук
1 чаша млеко (јогурт или друга веганска опција)
2 лажици маслиново масло
Сол и бибер, по вкус
Начин на подготовка:
Подгответе го карфиолот: Започнете со миење на карфиолот и кршење на мали цветчиња. Можете исто така да го исецкате стеблото бидејќи тоа може и треба да се јаде и додава кремаста текстура на супата.
Запржете ги лукот и кромидот: Во поголемо тенџере загрејте го маслиновото масло на средна топлина. Додадете го сечканиот кромид и сечканиот лук, пржете ги додека не станат потемни и миризливи, тоа е некаде околу 3-5 минути.
Додадете ги карфиолот и компирот: во тенџерето додајте ги цветчињата карфиол и компирите исечкани на коцки. Измешајте ги со кромидот и лукот, оставајќи ги заедно да се варат неколку минути.
Истурете ја супата: истурете ја супата од зеленчук, внимавајќи добро да го покрие зеленчукот. Доколку е потребно, додадете уште супа или вода. Оставете ја смесата да зоврие, а потоа намалете ја топлината до вриење. Покријте го тенџерето и оставете го да се готви околу 20-25 минути или додека карфиолот и компирот не омекнат.
Изблендирајте ја супата: Штом зеленчукот ќе омекне, користете блендер за да ја изблендирате супата додека не стане кремаста и хомогена. Бидете внимателни кога мешате топли течности, како оваа.
Додадете млеко: вратете ја изблендираната супа во тенџерето (ако сте користеле блендер). Промешајте го млекото, кое додава кремаст на супата. Ако сакате погуста супа, користете помалку млеко. Зачинете со сол и бибер по вкус.
Загрејте и сервирајте: Нежно загрејте ја супата на тивок оган, повремено мешајќи. Погрижете се да не оставите да зоврие откако ќе се додаде млекото за да се спречи извиткување. Откако ќе се загрее по ваша желба, готова е за послужување.
Украсете и сервирајте: Во чинии ставете ја кремастата супа од карфиол. Можете да украсите со сецкан свеж магдонос, млад лук, малку маслиново масло или посипете црн пипер. Послужете ја супата топла со малку леб или крекери на страна.