Зошто луѓето кои ги сакаме не нè сакаат нас?

Дали некогаш сте забележале дека луѓето што навистина ги сакате не ве сакаат на исто ниво... а сепак лесно и без напор ги привлекувате оние што навистина не ги сакате? 

Photo by Sarah Cervantes on Unsplash

Тоа е збунувачки. Јасно е дека имате  важни квалитети затоа што постојат луѓе кои постојано изразуваат за вас, но се чини дека често комбинацијата е погрешна. 

Тоа навистина се сведува на комбинацијата, односно енергијата која се споделува со друга личност.. Што значи тоа? Тоа е вашата енергија која другите луѓе лесно ја впиваат и така одлучуваат дали ве сакаат. Знаете кога сте во присуство на вознемирена, несигурна личност. Знаете и кога сте во присуство на самоуверена, среќна личност. 

Да се биде позитивен е енергија што се среќава. Може да ги кажувате сите правилни работи, но ако се чувствувате негативно одвнатре, тоа сепак ќе се појави на одреден начин. Нашата енергија ги привлекува луѓето или ги брка од нас. Ова е причината зошто луѓето често се соочуваат со феноменот на лесно привлекување други луѓе кои не се толку добри... и одбивање на момците кои навистина им се допаѓаат.

Зошто се случува ова? 

Photo by Ivan Cabañas on Unsplash

Накратко,  со луѓето кои не ви се допаѓаат многу, лесно е да бидете среќни и позитивни и нецензурирани затоа што немате што да изгубите.  Не дозволувате грижите или стравовите или несигурноста да влезат во сликата затоа што не сте толку врзани за исходот. Наместо тоа, едноставно уживате во вашите интеракции со оваа друга личност, и ако успее, одлично. Ако не, тогаш и тоа е во ред - и онака не сте биле толку заинтересирани.

Друга ситуација е со луѓето кои навистина ни се допаѓаат. сакате работите да функционираат, а тоа ги активира вашите стравови ... конкретно, вашиот страв дека нешто нема да функционира. Ова ве тера да имате негативни мисли... размислувате за сите оние луѓе што сте ги сакале во минатото и како тоа не успеало со нив, се задржувате на своите негативни карактеристики и се грижите дека тие ќе те спречат да ја добиете љубовта што ја сакате. Сето тоа некогаш може да се претвори во опсесија.

Оваа грижа ве наведува да се чувствувате вознемирени, а тоа може да има неколку форми: чувство на лутина, нервоза, параноја, огорченост, љубомора, чувство дека не сме достојни да бидеме сакани и тн. Кога сте во оваа состојба на умот, невозможно е да создадете вистинска врска бидејќи не сте таму. Вие не сте присутни во вашите интеракции со другата личност, вие комуницирате со загрижените мисли во вашиот сопствен ум, а не со личноста која е пред вас.

Многу често, кога ни се допаѓа некој што не го возвраќа тоа, тоа предизвикува нешто во нас и погрешно го интерпретираме ова чувство, мислејќи дека сме сме заљубени. Можеби тоа ќе ви пробуди некои стари рани од детството, можеби ќе ги активира вашите потсвесни стравови дека не сте доволно добри, дека никогаш нема да најдете љубов. Мора да излезете од емотивниот вител на сопствените мисли и да погледнете што навистина се случува во вас и зошто.

Над 90% од комуникацијата е невербална, така што не е важно што кажувате, тоа што навистина го чувствувате во себе, зборува погласно. Најважната работа на која треба да се фокусирате е внатрешно да дојдете до вистинското место. 

Понекогаш е толку едноставно. Кога ќе ја одземете моќта од овие негативни, луди мисли, тоа ве става во полесен, попозитивен простор и тоа ќе ве направи посамоуверени и попривлечни.