Институт за јавно здравје со препораки како да се храните за време на високите температури

Институтот за јавно здравје со препораки како да се храните за време на екстремно високите температури! 

Кога е топло, подобро е да се придржувате до лесни, разновидни, добро избалансирани и редовни оброци, сочинети од сезонски намирници. Храната со висока содржина на вода, исто така ќе ви помогне да бидете хидрирани во летните временски услови.

Како да го разладите Вашето тело за време на топлотен бран?

Консумирајте зеленчук со висока содржина на вода, како што се домати, краставици, зелка итн.

Внесувајте помалку калории.

Консумирајте оброци на течна основа како што се супи и чорби.

Консумирајте овошје, особено лубеница, диња, праска, кајсија и сл.

Храна што треба да се избегнува при топло време

За време на топлотен бран, треба да избегнувате да јадете многу месо или оброци богати со протеини. Дигестијата на протеини бара поголем дигестивен капацитет, кој создава топлина.

Како преку правилна исхрана да ја спремите кожата за изложување на сонце?

Широк спектар на студии покажаа дека некои витамини (Б3, Ц и Е), каротеноиди, масни киселини и полифеноли може да го намалат ризикот од создавање изгореници од сонце, а со тоа да ја заштитат кожата. 

Внесот на разновидно овошје и зеленчук е основата на за здрава и отпорна кожа.

Омега-3 масни киселини, витамин Б3, и астаксантин

Овие состојки во рибите имаат позитивно дејство врз намалувањето на црвенилото од сончеви изгореници, во зараснување на рани, и да се подобри задржувањето на влагата, а со тоа намалување на појавата на брчки.

Како најбогат заеднички извор од животинско потекло за овие три состојки се: лосос, скуша, харинга, сардини ракчиња. НО, нема да „згрешите“ и со другите видови на риби.

Како најбогат заеднички извор од неживотинско потекло за овие три состојки се јаткастите производи како ореви, лешници, бадеми, ф’стаци итн.

Ликопен, биофлавоноиди, витамин А, С, Е („витамин за убавина”)

Домати, кајсии, дињи, грозје, праски, лубеници и брусница се најбогат заеднички извор на овие состојки во храната. Со консумирање на овие намирници, можете да ги намалите воспалителните процеси на кожата, предизвикани од дејството на штетните УВ зраци, а со тоа да ги неутрализирате штетните ефекти на изложување на сонцето.

Бета-каротен

Со бета-каротен кожата побрзо добива потемна боја, се намалува и можноста за појава на алергија на сонце, а секако значаен придонес за побавно стареење на истата. Меѓутоа, за делотворност на бета-каротенот, а со тоа навремена подготовка на кожата за сончање, 2-3 месеци пред летото треба да се зголеми внесот.

Важно е да се напомене дека бета-каротенот треба да се зема во неговата природна форма, односно од храна како портокалово овошје и зеленчук и темнозелен лиснат зеленчук, бидејќи токму тогаш е најефикасен. Препорачуваме храна која го содржи во големи количини, како што се: моркови, кајсии, праски, манго, лубеници, дињи, спанаќ, зелена салата, блитва, карфиол, брокула итн.