Витамин кој помага во борбата против коронавирусот

Објавени се нови истражувања кои што покажуваат дека витаминот Д помага во борбата против коронавирусот.

Една американска студија открива дека пациентите кои што имале отсуство на витаминот Д биле два пати во загрозени да не ја преживеат борбата со Ковид-19.

Научниците од “Northwestern University” рекле дека нивните истражувања се првични и дека треба да се внимава до евентуалното зголемено користење на витаминот Д. Тие повикуваат да се направат дополнителни истражувања за да се открие врската на витаминот Д со смртоносниот корона вирус.

Витаминот Д може да се конзумира преку конзумирање на риба, печурки или преку изложеност на сонце. Инаку, од претходна студија направена од Универзитетот во Амстердам, беше утврдено дека во земјите со ниско ниво на витаминот Д имаше повеќе смртни случаи од новиот коронавирус.