Приказна која се однесува на сите нас: „Деца на злото“ - првата српска серија на ХБО платформата

Првата српска серија која се најде на стриминг платформата на HBO Max е долгоочекуваниот трилер „Деца на злото“.

Адаптацијата на првиот роман на писателот и судија Миоград Мајиќ, која се состои од 10 возбудливи епизоди, е достапна во целост, од 2 ноември, како во светот, така и кај нас. Сценаристи се Катарина Митровиќ и Бојан Вулетиќ, додека режијата им е доверена на Иван Стефановиќ и Владимир Тагиќ, а серијата ја продуцираа „Телеком Србија“ и продуцентската куќа „Фајерфлај“.

Дејството на овој трилер е сместено во Белград, каде што во куќа на Дедиње се случува драматичното убиство на познат политичар. Откако непознато лице ќе ја убие жртвата и ќе остави крвав стар дукат во раката, се расплетуваат низа прашања и настани кои мора да се решат.

Потрагата по убиецот нè воведува во свет полн со злосторства на страст, одмазда, предупредување и симболика. Иако првично не сака, Никола Бобиќ станува адвокат на обвинетиот, а како што истрагата напредува, тој влегува во опасна игра која засекогаш ќе му го промени животот.

Ова е приказна која не засега сите нас, бидејќи во неа ќе ги најдеме контурите на нашата општествена реалност, но, уште поважно, ќе најдеме изгубено зрно надеж - дури и во социјалниот систем длабоко заглавен во корупција, има простор за херои.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @filmudzepu

Визии, халуцинации и визии се дел од оваа приказна и внесуваат елементи на фантазија во сиров криминален трилер што се случува на улиците на Белград. Самиот град, со скриени места кои им помагаат на хероите да успеат во своите намери, станува многу важен и развива атмосфера на мистерија во која потрагата по убиецот станува метафора за потрагата по вистината.

- Одлично раскажана приказна со стручно наредени замки и непредвидливо решение на самиот крај. Добро напишан трилер – изјави познатиот сценарист Синиша Павиќ за книгата „Деца зла“.

Публиката конечно ќе има можност да ја погледне оваа серија, чие снимање започна во пролетта 2021 година, а премиерата беше најавена до крајот на 2022 година.

Актерската екипа ја сочинуваат Радован Вујовиќ, Милица Јаневски, Јована Стојиљковиќ, Зоран Цвијановиќ, Славен Дошло, Никола Којо, Аница Добра, Пеѓа Марјановиќ, Миодраг Драгичевиќ, Бојан Димитријевиќ, Радомир Николиќ и многу други.