Како плачењето влијае на здравјето?

 

Има многу работи околу нас кои можат да нè вознемират, да нè направат несреќни. Другите во нашата средина можат ненамерно или намерно да нè повредат, што прави да се чувствуваме понижени и несреќни. Ќе изгубиме некој близок и единствен лек за тоа се солзите... Плачењето е нормална физиолошка потреба која има многу важни здравствени и психолошки аспекти. 

Но тие често се засегнати моралните норми или очекувањата на современото општество. Од луѓето денес се очекува да бидат силни, расположени, насмеани, оптимисти... Се чини дека нема простор за негативното, кое неизбежно го чувствуваме. Чувствителноста и слабоста се осудени, па солзите стануваат непожелни. Често слушаме од другите: „Не плачи, не е толку страшно“. 

Особено на момчињата им се кажува дека вистинските мажи не плачат, а ако плачат, тогаш ги осудуваат со зборовите „Плачеш како девојче“. И така детето учи да ги потиснува емоциите, да „голта солзи“ за да не предизвика потсмев и осуда. За време на созревањето, луѓето учат да ги осудуваат сопствените солзи, да ги потиснуваат своите емоции, кои со текот на времето стануваат темпирана бомба за човековото здравје и ментална благосостојба.

Еве зошто е важно и неопходно да плачете:

1. Солзите помагаат да се воспостави близок контакт

Ако ви е тешко да ја отворите душата и да ја споделите тагата со другите, но треба да го направите тоа, солзите ќе ви помогнат. Кога некој плаче, се отстрануваат многу бариери меѓу него и другите. Личноста станува поотворена, а другите покажуваат поголема нежност, тие се погрижливи, луѓето се зближуваат еден до друг. Плачењето влијае на основните инстинкти на луѓето и ги поттикнува да се грижат за личноста која плаче. Затоа солзите се еден од начините на манипулација.

2. Тие ви дозволуваат да продолжите понатаму

Солзите ќе ви помогнат да се ослободите од она што ве мачи, она што е неподносливо.

Кога ќе се ослободите од премногу емоции, „ви паѓа камен од срце“, главата ви се расчистува - добивате поинаков увид во ситуацијата, можете да ја видите од друг агол... За да разберете зошто се случило, што точно ве вознемирило … Сè што ви овозможува да продолжите понатаму кога сте подготвени.

3. Го намалува стресот и напнатоста

Плачењето е моќен одбранбен механизам на телото. Дури и ако не го елиминира целосно стресот, значително ќе го ублажи. Ова ќе му помогне на вашето тело да смири. Исто така, предизвикува благо ослободување на ендорфин, што моментално ве прави посреќни. Кога ќе се ослободите од она што ве мачи, веднаш ќе ви биде полесно, барем малку.

4. Ја покажува вашата човечка страна

Не е срам да плачеш, тоа не те прави слаб или помалку вреден. Солзите велат дека сте само човек кој има проблеми како и сите други, на кој понекогаш му е тешко. Плачењето е всушност начин да се бориме со нашите емоции, наместо да ги потиснуваме.