Ако сакате нешто поразлично од руска и пилешка еве неколку брзи и економични рецепти за салати за Нова година и Божик.
За празниците со неколку состојки направете нови вкусови во вашата кујна.
СОСТОЈКИ:
1-2 лажици мајонез
4 лажици павлака
50 гр шунка
100 гр трапист или друг тврд и полномасен кравји кашкавал
1/4 главица зелка
сол
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
Зелката ситно се сече, се сече поситно и трапистот, а шунката се ренда.
Се става во сад, се додава малку сол и се меша заедно со мајонезот и павлаката.
Оладете пред служењето, а одозгора декорирајте по желба.
СОСТОЈКИ:
4 изрендани кисели јаболка
4 изрендани моркови
8 варени и изрендани јајца
кашкавал или сирење по избор
посен мајонез
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
Во чинија редете ги состојките – првиот слој треба да биде од јаболка, потоа јајца, па моркови, и на крај сирење.
Секој слој премачкајте го со мајонез, освен последниот. Сирењето треба да ја краси салатата.
Оставете ја салатата да отстои во фрижидер два до три часа.
СОСТОЈКИ:
4 компири
3 моркови
4 јајца
200 гр шунка
120 гр кисели краставички
200 гр мајонез
200 мл кисела павлака
малку бибер
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
Компирите се мијат, па се варат со лушпата, потоа се цедат и се ладат. Се лупат и рендаат од крупната страна на рендето.
Морковите се лупат и обаруваат, па исто така се рендаат на ренде.
Киселите краставички и шунката исто така се рендаат, заедно со варените јајца.
Во чинија се соединуваат сите состојки, па се додаваат мајонез, павлака и бибер по вкус.
Полека се меша за да се добие хомогена смеса. Ставете ја да отстои во фрижидер и потоа послужете ја салатата.
Во продолжение погледнете уште неколку новогодишни рецепти: