Добрата хигиена може да нè спаси, eве како да се заштитите

Добрата хигиена може да нè спаси. Еве како да се заштитите!

Во ерата на вирусот корона, сите ни кажуваат дека хигиената е единствената работа што може да нè сочува од оваа растечка опасност.

Ако сте биле надвор; во град: продавница, аптека,на абота или во јавен превоз, ви препорачуваме да го направите следново:

На јавни места, не заборавајте да носите хируршки нараквици и маска. Во отсуство на истото, облечете ги зимските нараквици и ставете марама над носот и устата.

Избегнувајте контакти (ракување, гушкање) и потпирање на која било површина. Избегнувајте да седите во градскиот превоз.
Кога ќе се вратите дома:

Собујте се пред вратата.

Извадете ги ракавиците, ако се носат (ракавиците за еднократна употреба се фрлаат во корпа и зимските нараквици мора да се мијат во машината за перење на 60 степени Целзиусови)

Отстранете ја маската (шамијатас е пере во машина)

Соблечете ја облеката и се ставете, освен вашата јакна, во машина за перење.

Измијте ги рацете темелно.

Користете крпи за хартија за да се избришете или пешкир што е само ваш, а кој ќе го менувате секој ден.

Чевлите испрскајте ги со асепсол и оставете пред вратата (можете да наполните плитко корито со млака вода и средство за дезинфекција, запа во него измијте ги чизмите, патиките, чевлите…

Дезинфицирајте ги вратите, бравите, светлата, ѕвончињата, итн.

После сето ова, повторно измијте ги рацете со сапун и вода.

Само кога ќе го направите ова, можете да ги поздравите домашните.

Забелешка: Додека вирусот трае, се препорачува сите членови на домаќинството да имаат своја крпа за раце и лице што ќе се промени на крајот на денот.

Приборот за јадење мора да биде добро измиен и стерилизиран.

Работите што ги донесувате од продавниците мора внимателно да ги внесете во домот. На пример, храна како што е јогурт, млеко и шишиња сок мора да се измијат пред да се стават во фрижидер.

Внимавајте на хигиената, тоа е половина здравје.