ДИК додели уверенијата на шест нови пратеници, ќе ги заменеат оние кои беа избрани за градоначалници

Државната изборна комисија денеска им ги издаде уверенијата на шесте нови пратеници во Собранието на Република Северна Македонија кои треба да ги заменат пратениците кои беа избрани за градоначалници на завршените локални избори.

Откако Собранието го констатира престанокот на мандатот на досегашните пратеници, ДИК со допис ги информирал следните од листите кандидати за пратеници, кои, пак, во законски рок ја известиле Комисијата дека го прифаќаат мандатот за пратеник за остатокот од мандатот.

Така на местото на Тимчо Муцунски, кој е избран за нов градоначалник на Општина Аеродром доаѓа Тони Јаревски, на местото на Дарко Костовски од ВМРО-ДПМНЕ кој стана градоначалник на Општина Бутел доаѓа Зоран Коцевски, а на местото на новиот градоначалник на Штип Иван Јорданов ќе седне Драган Ковачки.

Костадин Костадинов, кој е нов градоначалник на Струмица, во собраниските клупи ќе го замени Љубица Спасева, Кирил Пецаков, кој стана градоначалник на Охрид Грација Бакраческа, а Билал Касами, кој на локалните избори беше избран градоначалник на Тетово, ќе го замени Драгољуб Филиповски.

Собранието денеска на пленарна седница треба да ги верификува  мандатите на новите пратеници.