Мисли кои ќе ви го променат животот: Понекогаш не добивајќи го тоа што го посакуваме е голема среќа за нас

Далај Лама е спиритуалниот лидер на Тибет. Тој има 83 години и е еден од најмудрите и најсмирените луѓе на светот.

Ова се негови мисли кои ќе ви го променат животот.

Секој ден треба да се будиме: Денес сум среќен што сум жив. Имам бесценет живот и нема да го потрошам.

Целта не е да се биде подобар од другите луѓе, туку од сам себеси.

Размислете добро, што е тоа што ве спречува да живеете живот каков што ви е потребен и каков што посакувате.

Како што вдишувате, ценете се себеси. Како што издишувате, ценете ги другите.

Љубовта и љубезноста се неопходни, тие не се луксуз. Без нив човештвото не може да преживее.

Нашата примарна цел во животот е да им помогнеме на другите. Ако не можеме да им помогнеме, барем да не ги повредуваме.

Мирот не значи отсуство на конфликти и разлики. Тоа значи решавање на разликите на мирен начин, преку дијалог, образование, знаење и човечки начин.

Само разбирањето и љубезноста можат да ни ги донесат среќата и мирот кои ги бараме.

Како што постои игнорирање, не постои мир.

Понекогаш не добивајќи го тоа што го посакуваме е голема среќа за нас.

Среќата не е завршена работа. Таа доаѓа од нашите дела.

Љубовта е отсуство на осудување.

cheap nike air max 90