Постојат 6 типови на хронични воспаленија, но како да ги препознаеме и победиме?

Се соочувате со алергии, вознемиреност, болка во мускулите? 

Photo by Ella Olsson on Unsplash

Веројатно станува збор за хронично воспаление во вашето тело. 

Според Меги Бергоф, автор на книгата Eat to Treat, постојат шест различни типови на воспаленија во нашето тело. Тие не се секогаш лошо, но доколку не се третираат соодветно, би можеле да предизвикаат сериозни проблеми на нашето здравје. 

Истражувањата покажуваат дека претераното консумирање на одредени типови храна, како што е преработеното место и шеќери, можат да го зголемат ризикот од воспаленија. Но, според Бергоф, одредени типови на храна исто така можат да помогнат да ги држиме под контрола ваквите воспаленија. Целта не е да ослабеме или да гладуваме, туку напротив, да имаме балансирана исхрана.

Ова се воспаленијата на кои треба да обрнеме внимание.

Воспаленија на мускулите и зглобовите

Ако имате воспаление на мускулите и зглобовите (што може да вклучи отоци, вкочанетост и болки), Бергхоф препорачува да консумирате храна богата со омега-3 масни киселини. Овие посебни масти можат да помогнат да се намали воспалението и да се ублажи болката, вели таа. „Рибите со висока содржина на омега-3, како лососот, се одлични за овој тип на воспаление. Омега-3 може да се најде и во маслиновото масло и јаткастите плодови, па  така додавањето на ф'стаци, лешници, бадеми и ореви може да помогне во ублажување на воспалението“, вели таа.

Дополнително, храната богата со минералот цинк (семки од тиква и мешунки) може да помогне во растот и поправката на мускулите, како и со апсорпцијата на хранливи материи за да помогне во заздравувањето на мускулите и зглобовите, вели Бергхоф. На крајот, таа вели дека заокружувањето на вашата исхрана со храна богата со бакар (залихи на печурки, цели зрна и темен лиснаст зеленчук) може да помогне да го поттикнете лачењето на колаген,  кој е како „градежен материјал” на коските и ткивата.

Воспаленија на тироидната жлезда

Според Бергхоф, полнењето на чинијата со незаситени масти, протеини и зеленчук е клучно кога станува збор за воспаление на тироидната жлезда (како што е болеста Хашимото). „Здравите масти како што се авокадото, маслиновото масло, кокосовото масло и протеините со висока содржина на омега-3, како лососот, се важни за овој тип на воспаление бидејќи можат да помогнат во регулирањето на хормоните“, вели таа. Бергхоф исто така препорачува да консумирате и доволно протеини (30 г), со храна како пилешко, лосос, мисирка или јајца. 

Иако Бергхоф вели дека исхраната богата со разновиден зеленчук е клучен маркер за постигнување на севкупно здравје, особено е корисно да се додаде лиснат зеленчук (спанаќ) и коренест зеленчук со висока содржина на железо (моркови, цвекло, ротквици, слатки компири). при справување со овој тип на воспаление, бидејќи недостатокот на железо влијае на функцијата на тироидната жлезда. 

Воспаленија од шеќери

Научните студии постојано покажуваат дека додадениот  преработен шеќер предизвикува воспаление. Прекумерното внесување шеќер е поврзано со воспалителни состојби како висок крвен притисок, псоријаза, воспалителна болест на цревата и други проблеми. За таа цел, Бергхоф вели дека е важно да се направат соодветни модификации за да се ограничат неговите ефекти. „За да помогнете во балансирање на шеќерот во крвта и заздравување од овој тип на воспаление, започнете го денот со чаша филтрирана, висококвалитетна вода, проследено со смути или оброк густ со хранливи материи кој вклучува здрави масти, протеини, зелен зеленчук и растителни влакна - вели Бергхоф.

Photo by SwapnIl Dwivedi on Unsplash

Потоа, таа препорачува да ги замените тестенините од бело брашно, оризот, лебот и колачите кои можат да влијаат на нивото на шеќер во крвта со опции како тестенини од црвена леќа или тортиљи од бадемово брашно. Дури и малите промени - како што е правењето ваш сопствен прелив за салата без шеќер наспроти купување опции од продавница, може да имаат траен ефект.

Психолошки стрес

Долготрајниот хроничен стрес е поврзан со воспаленијата.  Бергхоф вели дека јадењето многу овошје и зеленчук може да помогне благодарение на нивните високи нивоа на витамини, минерали, флавоноиди и каротеноиди кои придонесуваат за ментална благосостојба.

„Здравите масти, како авокадото, путерот од јаткасти плодови и лососот, исто така го надополнуваат вашиот ум, а зелените зеленчуци ја поддржуваат функцијата на мозокот.

Дигестивни воспаленија

Бергхоф вели дека пиењето ѓумбир е одлична опција благодарение на соединението наречено gingerol за кое научно е докажано дека помага во намалување на воспалението, отокот и болката. Дополнително, таа препорачува додавање на храна богата со пробиотици (кисела зелка и ферментирани кисели краставички), како и храна богата со влакна (чиа семе, јаболка, анасон), за да се помогне во обновувањето на микрофлората. Ако храната богата со влакна има тенденција да го вознемири вашиот стомак, Бергхоф вели дека нивното готвење може да помогне во олеснување на варењето. Меѓутоа, ако имате активно разгорување на стомачни проблеми, важно е да ја смените брзината и да се фокусирате на хидратација и лесно сварлива храна (банани, сос од јаболка, овесна каша, тост, итн.).

Алергии, астма и воспаленија на кожата

„За поддршка на вашиот респираторен систем и вашата кожа, јадете храна богата со витамин Д, како што се масни риби и цели јајца“, вели Бергхоф, бидејќи витаминот Д е важен за одржување на здравјето на кожата и исто така го намалува воспалението во белите дробови. 

Таа, исто така, предлага да внесувате јаткасти плодови и семки со висока содржина на витамин Е, кој „се покажа дека помага при кашлање и астма“.  Се разбира, зеленчукот исто така треба да биде во  оваа комбинација - зелен лиснат зеленчук и морков богат со витамин А кој го подобрува здравјето на кожата. 

На крајот, Бергхоф вели дека избегнувањето на млечни производи може потенцијално да помогне при овој тип на воспаление. „Повеќето кои страдаат од какви било симптоми на кожа или тип на алергија се чувствуваат многу подобро без млечни производи во нивната исхрана.