Слаткиот компир не е само вкусен зеленчук, туку нуди и хранлива моќ.
Photo by Rajesh Kavasseri on Unsplash
Богат со есенцијални витамини, минерали и антиоксиданси, тие обезбедуваат бројни здравствени придобивки, што ги прави одличен додаток на урамнотежена исхрана. Без разлика дали уживате во нив печени, пасирани или печени, еве неколку клучни здравствени придобивки од слатките компири кои ги истакнуваат.
Богати со хранливи материи и антиоксиданси
Слаткиот компир е одличен извор на витамини и минерали, особено витамин А, во форма на бета-каротин. Бета-каротинот е моќен антиоксиданс кој го поддржува здравјето на видот и го зајакнува имунолошкиот систем. Само една порција сладок компир обезбедува повеќе од препорачаната дневна доза на витамин А, кој е од витално значење за одржување на здрава кожа, очи и органи. Покрај тоа, слаткиот компир содржи витамин Ц, витамини од групата Б, манган и калиум, кои придонесуваат за целокупното здравје и благосостојба.
Го поддржува дигестивното здравје
Слаткиот компир е богат со диетални влакна, особено кога се јаде со лушпа, што го поддржува здравото варење. Влакната помагаат да се регулираат движењата на дебелото црево, да се спречи запек и да се промовира здравјето на цревата. Тие ги хранат и корисните цревни бактерии, придонесувајќи за здрав микробиом. Дополнително, природните шеќери во слатките компири полека се ослободуваат во крвотокот, помагајќи да се спречат скокови во нивото на шеќер во крвта, што ги прави одлична опција за лица со дијабетес.
Антивоспалителни својства
Слаткиот компир има природни антиинфламаторни својства поради присуството на различни антиоксиданси, вклучувајќи бета-каротен, витамин Ц и антоцијани (особено во виолетовите сорти). Овие антиоксиданси помагаат да се намали воспалението во телото, што може да го намали ризикот од хронични болести како што се срцеви заболувања, артритис и одредени видови на рак. Редовното консумирање слатки компири може да помогне да се намали воспалението и да се поддржи целокупното здравје.
Одлични за здравјето на срцето
Калиумот кој се наоѓа во слатките компири е неопходен за здравјето на срцето. Калиумот помага во регулирањето на крвниот притисок преку спротивставување на ефектите на натриумот и намалување на напнатоста во крвните садови. Ова може да го намали ризикот од хипертензија и мозочен удар. Дополнително, влакната во слатките компири помагаат во намалување на нивото на холестерол, што дополнително го поддржува кардиоваскуларното здравје. Заедно, овие хранливи материи го прават слаткиот компир избор на храна здрава за срцето.
За подобар имунитет
Поради високата содржина на бета-каротен и витамин Ц, слаткиот компир игра клучна улога во зајакнувањето на имунолошкиот систем. Бета-каротенот се претвора во витамин А во телото, кој е клучен за одржување на интегритетот на кожата и мукозните мембрани, првата линија на одбрана на нашето тело од патогени. Витаминот Ц го поддржува производството на бели крвни зрнца, кои помагаат во борбата против инфекциите. Вклучувањето на слатки компири во вашата исхрана може да помогне да се зајакне вашиот имунолошки одговор и да се одржи вашето тело здраво.