Редовната хидратација е од суштинско значење за целокупното здравје.
Photo by Jacek Dylag on Unsplash
Водата со јаболка е прекрасен начин да се подобри нејзиниот вкус и да се добијат дополнителни придобивки.
Водата со јаболка не само што освежува, туку нуди и мноштво здравствени предности. Оваа статија ги истражува придобивките од водата натопена со јаболка и дава едноставен рецепт како да ја направите дома.
Здравствени придобивки:
Подобрена хидратација: Додавањето јаболка во водата ја прави повкусна, охрабрувајќи ве да пиете повеќе и да останете хидрирани во текот на денот.
Богати со антиоксиданси: Јаболката се богати со антиоксиданси, како што се флавоноиди и полифеноли, кои помагаат во борбата против слободните радикали и го намалуваат оксидативниот стрес во телото.
Подобрено варење: Природните влакна во јаболката помагаат во варењето и промовираат здрави црева. Иако содржината на влакна е помала, сепак може да придонесе за дигестивно здравје.
Подобар имунитет: Јаболката содржат витамин Ц и други есенцијални хранливи материи кои го зајакнуваат имунолошкиот систем и му помагаат на телото да се бори против инфекциите.
Намалена тежина: Пиењето вода со внесена јаболка може да ви помогне да се чувствувате посити и да го спречите непотребното грицкање, што го прави одличен додаток на планот за управување со тежината.
Го подобрува здравјето на кожата: Витамините и антиоксидансите во јаболката можат да придонесат за поздрава, блескава кожа преку промовирање на производството на колаген и заштита од оштетување на кожата.
Состојки:
1-2 јаболка (сорта што вие ја сакате)
1-2 литри ладна вода
Коцки мраз (по избор)
Неколку гранчиња свежо нане (по избор, за дополнителен вкус)
Стапче цимет (по избор, за малку зачин)
Photo by Jacek Dylag on Unsplash
Начин на подготовка:
Подгответе ги јаболката: Темелно измијте ги јаболката за да ги отстраните нечистотијата и пестицидите. Јаболката исечете ги на тенки парчиња или кругови.
Измешајте ги состојките: Во голем бокал додајте ги парчињата јаболка.
Додадете вода: Истурете ја ладната вода во бокалот врз јаболката и другите состојки.
Оладете: Оставете ја смесата да отстои во фрижидер најмалку 1-2 часа за да дозволите вкусовите да се впијат.
Послужете: Кога сте подготвени за сервирање, наполнете чаши со коцки мраз (по желба) и истурете ја водата натопена со јаболка во секоја чаша. Додадете цимет, неколку парчиња јаболка или гранче нане за украсување.