ВМРО-ДПМНЕ денеска во Свети Николе и Велес, СДСМ во Гостивар и Делчево

Остануваат уште шест дена политичките партии и коалициите кои ќе учествуваат на предвремените парламентарни избори на 15 јули да ги претстават своите изборни програми пред граѓаните. Кампањата завршува на 12 јули во 24 часот кога и официјално почнува предизборниот молк.

Централниот караван на коалицијата „Можеме“ предводена од СДСМ денеска својата програма ќе ја претстави пред граѓаните во Гостивар и Делчево, додека коалицијата на ВМРО-ДПМНЕ „Обнова на Македонија“ ги продолжува своите изборни активности во Лозово, Свети Николе и Велес.

Претставувајќи ја програмата со која ВМРО-ДПМНЕ настапува на претстојните избори, лидерот на оваа партија Христијан Мицкоски вчера од Василево нагласи дека таа е подготвена многу внимателно со сите структури на партијата и експерти, но и граѓаните и вбројува преку илјада проекти.

– Таму ќе најдете поголема просечна плата, како да дојдеме до неа за 25 проценти од тоа што е денес. Таму ќе најдете како до поголеми пензии, најмалку 20 проценти поголеми пензии од тоа што е денес. Враќање на старото законско решение кога пензијата растеше два пати годишно, а не како што тоа денес се случува кога едно покачување добија пензионерите поредизборно мислејќи дека изборите ќе се случат во април, истакна Мицковски.

Таму, вели тој, ќе најдете како до четири милијарди евра инвестиции и како да дојдеме до најнизок данок во Европа од осум проценти и нула данок за секој оној што ќе вработи лице до 29 години.

-Таму ќе најдете намален данок на додадена вредност за угостителите и хотелиерите, оние кои што се најпогодени од вирусот Ковид-19, од 18 на 10 проценти заклучно со 2021 година, таму ќе најдете како да дојдеме до бесплатна партиципација на државните универзитети за студентите за учебната 2020/2021 година и најмалку еден универзитет во првите илјада во светот, Македонија да биде извозник на знаење, а не да биде извозник на високо образован кадар, потенцираше Мицкоски, нагласувајќи дека е убеден во одлучноста на граѓаните да го изберат десниот пат.