Традиционалните бои на велигденските јајца имаат посебно значење

 

Велигден е обоен во светли бои... гледаме многу розова, виолетова, жолта и зелена! Има и причина за тоа.

Еве го вистинското значење зад боите на велигденските јајца кои сите добро ги знаеме (плус уште две „традиционални“ нијанси кои би можеле да ве изненадат).

Бела боја

Во овој контекст, белата боја означува светлина, чистота, триумф, слава и радост. За христијаните, воскресението Христово на третиот ден по распнувањето се слави како радосен настан. Во црквата може да видите бела крпа што го покрива олтарот и можеби ќе бидете инспирирани да поставите крцкава бела покривка за маса за ручекот во неделата на Велигден, украсена со велигденски лилјани. Се разбира, тоа е култната боја на велигденското зајаче и бојата на невапсаното јајце.

Виолетова боја

Виолетовата нијанса е поврзана со покајание, смиреност, меланхолија. Тоа го симболизира и внатрешното размислување.

Зелена боја

Зелената боја го означува Светиот Дух, надежта и самиот живот, отелотворени во бујното зеленило на пролетното цветање. 

Жолто-златна боја

Без разлика дали е кралско златно или пастелно жолто, што повеќе ѝ прилега на сезоната, нијансата исто така претставува радост. Тоа е боја што ја поврзуваме со самото сонце, заедно со слатките пилиња.

Розова боја

Како белата и жолтата, бојата на убавото изгрејсонце или бонбоните што крцкаат исто така  е извор на радост.

Црвена боја

Црвената боја е симбол на мачеништвото, страдањето на Христос (приказната за апсењето, судењето и распнувањето на Исус) и вистинската крв на Христос, пролеана на крстот.