Проверен рецепт по кој ќе направите чорба како што се јаде во скопските кафеани.
Потребни состојки:
600 гр телешко месо
3 моркови
2 компира
Еден пашканат
Еден кромид
2 жолчки
Неколку лажици павлака
Малку магдонос
Сув зачин и бибер по вкус.
Постапка:
Телешкото месо се вари околу 1 час заедно со: 3 моркови, 2 компира, 1 пашканат и 1 главица кромид.
Потоа сварениот морков, компирот, пашканатот и кромидот се блендираат во сад со малку вода.
Добиената смеса се враќа во тенџерето во кое се вареше месото и зеленчукот.
Се додава уште малку вода и се остава да крчка.
Месото се сечка и се додава во тенџерето.
Се додава малку свеж магдонос и се зачинува со сув зачин и бибер по вкус.
Сите состојки дополнително се варат околу 10 минути.
При крај се додаваат 2 жолчки измешани со неколку лажици павлака и малку течност од чорбата.