Таи чи: Нежен начин за борба против стресот

Ако барате начин да го намалите стресот, размислете за применување на „таи чи“.

Првично развиен за самоодбрана, таи чи еволуираше во грациозна форма на вежбање што сега се користи за намалување на стресот и разни други здравствени состојби. Често опишан како медитација во движење, таи чи промовира спокојство преку нежни, течни движења.

Што е таи чи?

Таи чи е древна кинеска традиција која денес се практикува како грациозна форма на вежбање. Тоа вклучува низа движења изведени на бавен, фокусиран начин и придружени со длабоко дишење.

Таи чи, исто така наречен таи чи чуан, е неконкурентен систем на нежни физички вежби и истегнување, со темпо. Секоја поза се влева во следната без пауза, осигурувајќи дека вашето тело е во постојано движење.

Таи чи има многу различни стилови. Секој стил може суптилно да нагласи различни принципи и методи на таи чи. Постојат варијации во секој стил. Некои стилови може да се фокусираат на одржување на здравјето, додека други се фокусираат на аспектот на боречките вештини на таи чи.

Таи чи се разликува од јогата, која е друг вид медитативно движење. Јогата вклучува различни физички пози и техники на дишење, заедно со медитација.

Кој може да применува таи чи?

Таи чи создава минимален стрес на мускулите и зглобовите, што го прави генерално безбеден за сите возрасти и нивоа на фитнес. Всушност, бидејќи таи чи е вежба со низок удар, може да биде особено погодна ако сте постар возрасен кој инаку можеби не практикува вежбање.

Таи чи, исто така, може да ви биде привлечен бидејќи не бара посебна опрема. Можете да правите таи чи насекаде, вклучително и на отворено и на затворено. И можете да правите таи чи сами или во група.

Иако таи чи е генерално безбеден, жените кои се бремени или луѓе со проблеми со зглобовите, болки во грбот, фрактури, тешка остеопороза или хернија треба да се консултираат со својот лекар пред да пробаат таи чи. Може да се препорача измена или избегнување на одредени пози.

Зошто да пробате таи чи?

Кога се учи правилно и се изведува редовно, таи чи може да биде позитивен дел од севкупниот пристап за подобрување на вашето здравје. Придобивките од таи чи може да вклучуваат:

-Намален стрес, анксиозност и депресија

-Подобрено расположение

-Подобрен аеробен капацитет

-Зголемена енергија и издржливост

-Подобрена флексибилност, рамнотежа и агилност

-Подобрена мускулна сила и дефиниција

-Подобар квалитет на сонот

-Намалување на болка во зглобови

Во видеото погледнете ги чекорите за почетници, кои за прв пат ја откриваат методата и обидете се и самите.