Спасовски: Во откривањето на криумчарење мигранти ефикасноста е зголемена за речиси 100 проценти

Во периодот од 1 јануари до 21 мај 2023 година спречени се 3.518 обиди за премин на државната граница од страна на мигрантите, а минатата година таа бројка била 5.226. Тоа покажува дека имаме намалување на обидите и тоа не малку, туку за 42 проценти, информира министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски во интервју за „Слободен пешат“, одговарајќи на прашањето дали се намалува бројот на лица кои транзитираат низ државата. Потенцира дека ако се анализираат бројките намалување има, но миграцијата останува предизвик и во наредниот период.

- Имаме намален обид и на границата со Република Србија за 32 проценти. Топ три земји од каде најмногу доаѓаат мигрантите се Сирија, Мароко, Конго и помал дел од Пакистан. Карактеристично во делот на мигрантите е тоа што многукратно се зголемува откривачката дејност од страна на македонската полиција. Имаме спречено 29 случаи на криумчарење на мигранти, а околу 234 мигранти биле во обид да се криумчарат.  Преземени се мерки на кривичен прогон за 21 лице, од кои двајца се српски и еден турски државјанин, се резултатите од борбата со нелегалната миграција, вели Спасовски.

Во однос на справувањето со нелегалната миграција, тој истакна дека од исклучителна важност е потпишаниот Договор со Фронтекс,  како прв договор што е потпишан од страна на Северна Македонија со Европската Унија, а од оперативен аспект е многу важно тоа што се распоредени силите на Фронтекс на јужната граница, каде имаме најмногу обиди за илегален влез.  

- Заедно со Европската Унија ќе направиме сѐ за да се спречи овој вид миграција. Република Северна Македонија веќе две години по ред не е атрактивна држава за преминување на мигрантите, бидејќи се зголеми за речиси 100 проценти ефикасноста во откривачката дејност при криумчарењето на мигранти. Оперативно сме поставени на целата територија на државата, а контрола не се прави само на границите, туку и во внатрешноста на државата, рече министерот Спасовски.