Ги прашавме скопјани „Во која скопска пекара се приготвува најубавиот скопски бурек?“
Одговорите на љубителите на овој гастрономски специјалитет се различни!
Најмногу реакции има откако изминатавие година-две цената на „четвртина“ драстично скокна, па така за еден оброк треба да се одвои и до 100 денари. Поплаките се и дека не се става квалитетно месо и/или сирење!
- Никаде! Од кога почнаа да ставаат растително сирење и соја, за да уштедат на грб на потрошувачот, од кога ги намалија за 2 броја тавчињата за печење, а цената не ја намалија, и за уште 100 други работи, никаде нема веќе убав бурек, споделува еден скопјанец.
- Кај „Маче“ во Аеродром позади Капитол.
- Буњаковец на пазарчето!
- Фурна Св.Никола на Водњанска.
- Во Кисела Вода, во „Дијамант Мони“.
- Во „Круна“ на Чешма, во Кисела Вода.
- Сараево - Карпош 4.
- Ајсен - Ченто, последна 23/45ка, има само со месо, сирење и спанаќ онаа стара рецепта со кромид во месото.
- Никаде,секаде е со урда и соја, а спанаќ и праз во зелник се ставаат.
- Пекарница Вршник спроти пазарот Ѓорче, по вкусот ме потсетува на бурекот од Ванила.
- Во Драчево каде и да пробате е ужас,мислиш имаат натпревар за грд бурек, вели скопјанец.
Како е да е, сепак е прашање на личен вкус! Несомнено, во Скопје има каде да се проба од традиционалниот бурек, омилен специјалет на многумина!