Рецепт за вкусен таратур

Таратур е традиционално македонско јадење. Најчесто се служи како предјадење. Потребни состојки (за 4 лица):

• 2 краставици (околу 12 см)

• 500 гр. кисело млеко

• 1 лажица сол

• 1/2 лажица оцет

• 3 чешни лук (мелен или во прав)

• 50 гр. ореви (по избор)

• 10-20 гр. масло за готвење (по избор)

• магданос (за декорација, по избор)

Краставиците ги миеме и потоа ги лупиме. Ги сечкаме ситно. Потоа ги ставаме во сад и наросуваме сол. Во садот додаваме кисело млеко и лук. Добро примешуваме. По избор додаваме масло за готвење и ореви. Смесата ја ставаме во голем сад за послужување. Декорираме со магданос.

Таратурот го послужуваме ладен. По можност, се зачинува со листови свеж.