Лахмаџун е турско јадење кое последниве години е многу популарно и во Македонија.Ако сакате да го пробате овој турски специјалитет, можете многу едноставно да го подготвите дома. Еве го најдобриот рецепт за лахмаџун:
Потребно
● За тесто:
● За фил:
Подготовка
● Во соодветен сад соединете ги млекото, водата, шеќерот, квасецот, маслото и малку сол, а потоа постепено додавајте го брашното, месејќи цело време додека да добиете меко и еластично тесто.
Подготвеното тесто оставете го да нарасне.
● Додека да нарасне тестото подговете го филот. Ситно исецкајте го кромидот, а пиперката и конзервираните домати исечете ги на коцки. Кашкавалот изрендајте го на крупната страна од рендето.
● На малку масло ставете да се пржат кромидот и пиперката, а по кратко време додајте го меленото месо, конзервираните домати и зачините. Динстајте додека сите состојки да омекнат.
● Нараснатото тесто поделете го на четири дела, а потоа секој дел рачно развлечете го во облик на пица, внимавајќи краевите да бидат подебели.
● Врз обликуваните пити нанесете го подготвениот фил и изренданиот кашкавал, па ставете ги во рерна да се печат додека да поруменат.
● Сервирајте со ајран, јогурт или кисело млеко.
Добар апетит!