Пролетна трпеза: Најздравата храна што можеме да ја јадеме во пролет

Со доаѓањето на пролетта, природата се буди, а заедно со неа и нашите тела бараат полесна, свежа и нутритивна храна.

Photo by Yaroslav Shuraev

Овој период е идеален за чистење на организмот од зимските токсини и полнење со витамини и минерали. За среќа, македонската почва изобилува со свежи и здрави пролетни дарови. Еве кои намирници се вистински пролетни супер-херои на трпезата.

Спанаќ

Photo by Rodolfo Quirós

Пролетниот спанаќ е богат со железо, фолна киселина, витамини А, Ц и К. Го јакне имунитетот и помага во детоксикација. Може да се користи во салати, како прилог или во пита со младо сирење.

Млада коприва

Photo by Patar Chims

Копривата е скриено богатство – богата е со железо, калциум и антиоксиданси. Најдобро е да се вари и да се користи како чај, чорба или во пита со ориз и кромид.

Млад кромид

​​​​​​Photo by Pixabay: https://www.pexels.com/photo/white-onions-533342/

Младиот кромид е полн со витамин Ц и сулфурни соединенија што го прочистуваат телото. Одличен е за свежи салати, а додава и прекрасна арома на сите јадења.

Ротквици

Photo by Rarnie McCudden

Овие мали, розеви корени се нискокалорични, богати со витамин Ц и влакна. Помагаат при варење и освежуваат. Комбинирајте ги со младо сирење и маслиново масло за лесна вечера.

Млади моркови

Photo by mali maeder

Морковите содржат бета-каротен кој се претвора во витамин А – одличен за кожата и видот. Пролетните моркови се послатки и сочни, одлични за свежа салата со лимон и магдонос.

Јагоди

Photo by Pixabay

Домашните пролетни јагоди се вистински извор на антиоксиданси, витамин Ц и природна сладост. Одлични се сами, во смути или во лесен десерт со јогурт.

Лимон и нане

​​​​​​​

Photo by SHVETS production

Иако лимоните не се традиционално локални, овие две состојки  се широко користени во македонската кујна. Лимонот помага при варење и детокс, а нането смирува и освежува. Комбинирајте ги во освежителен чај или салата.

Пролетта ни нуди можност за нов почеток – не само надвор, туку и во нашите тела. Со локални, сезонски намирници како спанаќот, копривата и младите зеленчуци, можеме да ја негуваме нашата виталност на природен начин. Не заборавајте: најдоброто што можете да го направите за себе е да избирате храна што расте блиску до вас – таа најдобро го разбира вашето тело.