Повик за учество во работилница за кукларство во рамките на ИФДТ „Игор Маџиров“

Во рамките на првото издание на ИФДТ „Игор Маџиров“ од 01 до 03 октомври, 2022 ќе се одржи работилница за кукларство под менторство на Јакуб Максимов, театарски режисер и куклар од Чешка Република.

Работилницата ќе се одржи во просториите на Театарот за деца и младинци – Скопје, како што информираат од театарот, во периодот од 12:30 до 14:30 на 01 и 02 октомври, а последниот ден ќе биде посветен на заклучоци од истата.

-Ги покануваме сите заинтересирани студенти на факултутетите за драмски уметности, наши колеги актери, режисери, драматурзи да се пријават за учество на работилницата најдоцна до 29.09.2022 на festival@puppet.com.mk со наведување на: Име и презиме, годишна возраст, контакт телефон, студиска програма/работна позиција. Работилницата е со ограничен број на учесници. Работилницата ќе се состои од истражување на основните елементи на куклен театар и театарот на објектот. Ќе се работи на практични вежби и ќе се креираат неколку кратки етиди со кукли и предмети. Заедно, практично ќе истражуваме што одговара на овој специфичен театарски жанр. Ќе се бараат модерни начини како да се справиме со кукларството како современа уметничка форма. - истакнаа од Театарот за деца и младинци - Скопје.

Инаку менторот Јакуб Максимов е режисер, драматург и перформер. Неговиот домен е модерен куклен театар и театар на објекти. Театарот на објектот е главна тема на неговото докторско истражување на Академијата за изведувачки уметности во Прага. Соработува со повеќе театри и независни компании во Чешка, Германија, Словачка, Србија.