На Бадниковата вечер, неизоставен дел од свечената трпеза е и рибата. За да ги изненадите и да ги задоволите членовите на вашето семејство, денес ви прикажуваме 3 нови рецепти за подготовка на шкарпина, лосос и ослич. Погледнете ги во продолжение и инспирирајте се за вашите подготовки за бадниковата вечер.
Потребни состојки:
1 килограм морски пајак
Лимон
100 милилитри маслиново масло
200 милилитри бело вино
500 милилитри вода
3 чешниња лук
Сол по ваш вкус
Ловоров лист
Рузмарин
1 килограм компири
Начин на подготовка:
1. Исчистете ја рибата, измијте ја и врз неа исцедете лимонов сок, па оставете ја да отстои најмалку половина час, а потоа малку посолете.
2. Во тавче или огноотпорен сад ставете малку масло и ставете ја подготвената риба и компирот исечен на поголеми парчиња. Печете во претходно загреана рерна на 220 степени.
3. Подгответе го сосот: Во сад ставете маслиново масло, вино, вода, лук, ловоров лист и рузмарин. Сите варете ги, а кога рибата и компирот ќе бидат половина испечени, прелијте ги и оставете ги уште половина час во рерната на 220 степени.
Потребни состојки:
4 филети лосос
2 моркови
2,5 децилитри немасна павлака за готвење
Малку шафран
Малку темјан или рузмарин
Сол и бибер
Начин на подготовка:
1. Загрејте ја рерната на 220 степени, исчистете ги морковите и исечете ги на тенки тркалца.
2. Во павлаката додајте шафран и темјан.
3. Подмачкајте го садот, ставете ги морковите на филетите лосос, па потоа додајте им сол и бибер по ваш вкус, а врз сето ова прелијте со зачинетата павлака и ставете во рерна.
4. Печете околу 15-тина минути. Најдобро е да сервирате со варен зеленчук по ваша желба.
Потребни состојки:
1 килограм ослич
1 глава кромид
Сол
Зачин од билки
Бибер
Масло
Бело вино
Начин на подготовка:
1. Смрзнатата риба исчистете ја и исечете ја на парчиња.
2. Испржете го кромидот на малку масло, па одозгора ставете ги парчињата риба, додајте сол, други зачини по ваша желба, масло и околу 200 милилитри вино.
3. Печете на 200 степени околу 40 минути.
Уживајте во вечерата со вашите најблиски!