Се приближува викендот, а викендот не е викенд ако не уживаме во слатки задоволства.
Ви предлагаме, да подготвите колачиња од кокос кои се топат во уста.
Потребно ви е:
-1 ¼ шолја универзално брашно
-½ лажичка сода бикарбона
-¼ лажичка сол
-½ чаша путер
-½ чаша кафеав шеќер
-½ шолја бел шеќер
-1 јајце
-½ лажичка екстракт од ванила
-1 ⅓ шолји кокос
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 175 степени Целзиусови. Комбинирајте го брашното, содата бикарбона и солта заедно во средна чинија и ставете ја чинијата на страна.
Изматете го путерот, кафеавиот шеќер и белиот шеќер заедно во голем сад со електричен миксер додека не се изедначи. Додадете го јајцето и ванилата и матете додека не стане светла и мека хомогена смеса. Постепено измешајте ја смесата со комбинацијата со брашно, а потоа измешајте го и кокосот додека убаво не се соедини.
Спуштајте парчиња од тестото со лажички на неподмачкани листови хартија за печење, оддалечени околу 3 центиметри.
Печете во загреана рерна додека не поруменат, околу 8 до 10 минути. Оставете колачињата да се изладат кратко на плехот пред да ги префрлите на решетка за целосно да се изладат. Уживајте и сладете се!