Ако сте љубители на греано вино, во зимскиот период, еве една идеја за малку покреативно издание на овој популарен пијалок.
Потребно ви е:
-На две места по 330 милилитри сок од јаболко или круша
-750 милилитри црвено вино, на пример „Пино Ноар“
-1/2 портокал, тенко исечен
-1/3 чаша (75 g) шеќер
-6 цели каранфилчиња
-2 стапчиња цимет
-прстофат мелен бибер
-1/2 мало јаболко, тенко исечено
Подготовка:
Во големо тенџере на средно-тивок оган измешајте ги сокот од јаболко или круша, виното, портокалот, шеќерот, каранфилчето, циметот и пиперот. Гответе, повремено мешајќи, 5 минути или додека шеќерот не се раствори. Додадете ги парчињата јаболко и варете уште 5 минути. Поделете рамномерно меѓу чаши за сервирање отпорни на топлина. Послужете веднаш.