Додека на пазарите уште можат да се најдат сливите, можете да ги користите за да подготвите највкусни десерти.
Оваа колач-пита може да се јаде и топла и ладна, вкусот е секако прекрасен. Повеќе потсетува на печен џем, кој може да се јаде со лажица.
Состојки:
700 гр сливи
Шеќер по вкус
Четири лажици гриз
Четири лажици овесни снегулки
Цимет
Подготовка:
Сливите сечете ги на половинки и редете ги во тепсија за печење, во еден ред. Во зависност од големината на тепсијата, може да ви останат. Врз нив, ставете шеќер, а потоа распоредете го гризот и овесот.
Печете на 200 степени околу 30 минути. Гризот и овесот ќе паднат долу и ќе го впијат сокот.
Ќе добиете мек колач, кој можете да го послужите со сладолед.