Печени фета тестенини

Состојки:

  • 20 чери домати

  • 1/2 чаша маслиново масло

  • Сол и свежо мелен црн пипер

  • 200 грама фета сирење

  • Тестенини

  • 1 чешне лук, ситно сецкано

  • Прстофат дробени лути пиперки (по избор)

  • 1/4 чаша свежи листови босилек, тенко исечкани

  • Крупна морска сол, за сервирање

Начин на подготовка:

  1. Загрејте ја рерната на 200°C.

  2. Во средно голем сад измешајте ги чери доматите и маслиновото масло со 1/4 лажичка сол и неколку вртења црн пипер. Смесата префрлете ја во сад за печење со капацитет од 2,5 до 3 литри. Ставете го фета сирењето во центарот на доматите и зачинете го со прстофат црн пипер.

  3. Печете додека доматите не почнат да пукаат и фетата да омекне, околу 30 минути. Потоа зголемете ја температурата на 230°C и продолжете со печење уште 10-15 минути, додека доматите и фетата не добијат златно-кафена боја.

  4. Во меѓувреме, ставете големо тенџере со посолена вода да зоврие на висока температура. Додајте ги тестенините и варете ги околу 13 минути. Зачувајте 1/2 чаша од водата во која се вареа, а потоа добро исцедете ги тестенините.

  5. Штом доматите и фетата се испечат, додадете го лукот и дробените лути пиперки (ако користите). Со лажица згмечете ги доматите и фетата додека не добиете мазен и кремаст сос (не е проблем ако мал дел од маслото остане неизмешано).

  6. Додајте ги тестенините и половина од босилекот и промешајте додека целата смеса не се соедини. Доколку сосот е прегуст, додајте малку од сочуваната вода од тестенините, по неколку лажици во исто време. Пробајте и по потреба додадете уште сол и пипер.

  7. Сервирајте со остатокот од босилекот и прстофат морска сол.

Забелешка:

Изберете висококвалитетна фета за овој рецепт, бидејќи таа е главната состојка и дава најмногу вкус. Најдобро е да користите средно цврста или цврста грчка фета направена само од овчо млеко. Фета направена од кравјо млеко е покршлива и со поостар вкус.