Состојки:
20 чери домати
1/2 чаша маслиново масло
Сол и свежо мелен црн пипер
200 грама фета сирење
Тестенини
1 чешне лук, ситно сецкано
Прстофат дробени лути пиперки (по избор)
1/4 чаша свежи листови босилек, тенко исечкани
Крупна морска сол, за сервирање
Начин на подготовка:
Загрејте ја рерната на 200°C.
Во средно голем сад измешајте ги чери доматите и маслиновото масло со 1/4 лажичка сол и неколку вртења црн пипер. Смесата префрлете ја во сад за печење со капацитет од 2,5 до 3 литри. Ставете го фета сирењето во центарот на доматите и зачинете го со прстофат црн пипер.
Печете додека доматите не почнат да пукаат и фетата да омекне, околу 30 минути. Потоа зголемете ја температурата на 230°C и продолжете со печење уште 10-15 минути, додека доматите и фетата не добијат златно-кафена боја.
Во меѓувреме, ставете големо тенџере со посолена вода да зоврие на висока температура. Додајте ги тестенините и варете ги околу 13 минути. Зачувајте 1/2 чаша од водата во која се вареа, а потоа добро исцедете ги тестенините.
Штом доматите и фетата се испечат, додадете го лукот и дробените лути пиперки (ако користите). Со лажица згмечете ги доматите и фетата додека не добиете мазен и кремаст сос (не е проблем ако мал дел од маслото остане неизмешано).
Додајте ги тестенините и половина од босилекот и промешајте додека целата смеса не се соедини. Доколку сосот е прегуст, додајте малку од сочуваната вода од тестенините, по неколку лажици во исто време. Пробајте и по потреба додадете уште сол и пипер.
Сервирајте со остатокот од босилекот и прстофат морска сол.
Забелешка:
Изберете висококвалитетна фета за овој рецепт, бидејќи таа е главната состојка и дава најмногу вкус. Најдобро е да користите средно цврста или цврста грчка фета направена само од овчо млеко. Фета направена од кравјо млеко е покршлива и со поостар вкус.