Ова е лесен рецепт за подготовка на малку поинакви палачинки.
Photo by None Other on Unsplash
Состојки:
1 чаша овесни снегулки
1 чаша млеко
1 шолја брашно
2 лажици шеќер
1 лажица прашок за пециво
1/2 лажичка сол
1 лажичка цимет (по избор)
2 големи јајца
1 лажичка екстракт од ванила
2 лажици стопен путер или масло
1 чаша праски исечени на коцки (свежи или конзервирани, исцедени)
Инструкции:
Подгответе го овесот: Во сад измешајте ги овесот и млекото. Оставете го да отстои околу 10 минути за да омекне овесот.
Измешајте ги сувите состојки: Во посебен голем сад измешајте ги брашното, шеќерот, прашокот за пециво, солта и циметот (ако користите).
Комбинирајте ги влажните состојки: додадете ги јајцата, екстрактот од ванила и стопениот путер (или масло) во смесата од овес и млеко. Добро измешајте.
Комбинирајте влажни и суви состојки: сипете ги влажните состојки во садот со сувите состојки. Мешајте додека не се соедини; не претерувајте со мешање. Нежно додадете ги праските исечкани на коцки.
Загрејте нелеплива тава на средна топлина и малку намачкајте со путер или масло. Истурете околу 1/4 чаша тесто на тавата за секоја палачинка. Гответе додека не се формираат меурчиња на површината и рабовите изгледаат поставени, околу 2-3 минути. Превртете ги палачинките и држете ги на оган уште 1-2 минути, додека не поруменат.
Сервирајте: Послужете ги палачинките топли со вашите омилени додатоци како што се јкрем, аворов сируп, дополнителни праски или мед.