Состојки:
500 гр тестенини
150 гр кашкавал
200 гр шунка Пекабеско
2-3 обварени моркови
15 кисели краставички
1 кисела црвена пиперка или печена црвена пиперка
1,5 л јогурт
200 гр мајонез
сол
Начин на подготовка:
Во посолена и помастена вода обварете тестенини. Потоа измијте ги со студена вода, додајте малку масло и измешајте. Оставете ги да изладат.
Кашкавалот, шунката, морковите, краставичките и пиперката исечкајте ги на коцки, па додајте ги во изладените тестенини.
Потоа додајте 1 л јогурт, мајонез и сол, па сè добро измешајте, состојките да се поврзат.
Наредниот ден, откако тестенините ќе го впијат јогуртот, додајте уште 1/2 л јогурт.
Салатата сервирајте ја во чинии.