Нането е широко распространета билка на нашите простори кое се карактеризира со специфичен вкус и мирис. Најчесто се користи како чај, а некои го користат и во исхраната.
Тоа е добар извор на протеини, ниацин, тиамин, витамин Б6, фосфор и цинк, како и природни влакна, витамини А и Ц, рибофлавин, фолна киселина, калциум, железо, магнезиум и манган. Многу истражувања покажуваат дека нането е многу корисно во превенција и лечење на многу болести.
Го поттикнува варењето
Научниците откриле дека нанеро го намалува ризикот од проблемите со варењето, надуеноста и тврдата столица. Тоа има моќ да ја намали болката во стомакот, да ги ублажи грчевите и болката во желудникот.
Го поттикнува слабеењето
Нането го забрзува метаболизмот и го поттикнува согорувањето на масното ткиво. Исто така, некои истражувања покажуваат дека тоа може да ја подобри физичката подготвеност и издржливост.
Ги ублажува респираторните болести
Сите кои имаат проблеми со грип, настинки и алергии веројатно користат многу лекови за ублажување на симптомите. Чајот од нане ни нуди еднакво олеснување. Тоа ги смирува синусите и го подобрува дишењето и искашлувањето.
Моќен антиоксидант
Нането е одличен извор на антиоксиданти вклучувајќи ги и витаминот А, К, бета каротенот, витамин Ц и Б комплекс.
Ги смирува акните
Нането содржи витамин А кој го регулира лачењето себум кој е главен причинител за акните. Истражувањата покажуваат дека оваа билка може да им помогне на оние кои имаат проблем со акните со самото нанесување облоги на лицето од оладен чај, но и редовно конзумирање на чај од нане.