Останувањето во несреќен брак е многу полошо од развод!

Секој 10-ти пар глуми среќен пар пред децата затоа што нивната среќата им е најважен приоритет, но со тоа им праќаат погрешна порака и тие усвојуваат неисправни модели за однесување во љубовта.

Околу 83% од паровите ќе му дадат втора шанса на бракот и дополнително ќе се потрудат да успеат затоа што имаат деца, а секој 10 пар го одложува разводот до моментот кога нивните деца ќе бидат доволно возрасни за полесно да го поднесат тоа.

 Дури 5% од паровите кои рекле дека останувале во брак само поради децата, успеале да ги решат проблемите и да се смират дури откако едниот си заминал од дома.  Паровите кои мислеле дека само разводот е решение, обично чекаат децата да наполнат 18 години пред да им го соопштат тоа. Родителите глумат пред децата, затоа што не сакаат тие да чувствуваат вина и да мислат дека само заради нив останале во несреќен брак. Сепак, психолозите тврдат дека со тоа не им прават услуга, затоа што тие деца се учат на погрешни модели на однесување кои подоцна ги усвојуваат.

Околу 75% од паровите жалат што не се разделиле порано, а не откако нивните деца си отишле од дома, а 90% од нив велат дека тоа би го направиле порано доколку имале поголема поддршка од своето опкружување, семејството и пријателите.