Најдобри природни извори на Б12

Човечкото тело не може да произведе витамин Б12, а соодветниот внес на храна е клучен за промовирање на здрави резерви на телото и спречување на недостаток на овој важен витамин.

Photo by Mario Raj on Unsplash

Витаминот Б12 се произведува од одредени цревни бактерии кои живеат во цревата на животните, што објаснува зошто витаминот Б12 претежно се наоѓа во храната од животинско потекло.

Што е витамин Б12?

Витаминот Б12, или кобаламин, е есенцијален витамин кој припаѓа на витаминскиот комплекс Б кој игра клучна улога во различни телесни функции.

Основни функции на Б12 витаминот

  • Го поттикнува производство на енергија
  • Ја регулира синтезата на ДНК
  • Го олеснува созревањето на црвените крвни зрнца
  • Го одржува здравјето на невроните и функцијата на нервниот систем
  • Поддржува когнитивни функции и помага при регулирање на расположението

Знаци на низок витамин Б12

Бидејќи витаминот Б12 е вклучен во одржувањето на различни критични физиолошки функции, дефицитот на витамин Б12 може да се манифестира во широк спектар на знаци и симптоми.

Витаминот Б12 е од суштинско значење за созревањето на црвените крвни зрнца, а недостатокот на адекватен витамин Б12 може да предизвика мегалобластна анемија, која се карактеризира со големи и незрели црвени крвни зрнца, необјаснет замор, отежнато дишење и забрзано чукање на срцето.

Ниските нивоа на витамин Б12 се поврзани со невролошки проблеми, вклучувајќи:

  • Вкочанетост или пецкање во рацете и нозете
  • Лоша рамнотежа и отежнато одење
  • Когнитивни потешкотии
  • Ментална конфузија
  • Промени во расположението, вклучувајќи депресија и раздразливост
  • Проблеми со видот

Еве седум од најдобрите извори на храна со витамин Б12.

Месо

Photo by Jez Timms on Unsplash

Говедско, јагнешко, свинско, лова и бизон се храна богата со витамин Б12.

Додека точната содржина на витамин Б12 во месото зависи од специфичниот начин на сечење и готвење, повеќето видови месо содржат околу три микрограми витамин Б12 по порција. Месото од органи, особено црниот дроб, е неверојатно богат извор на витамин Б12 и други витамини од групата Б, вклучувајќи ја и фолната киселина.

Риба

Photo by Janesca on Unsplash

Рибите, особено мрсните видови риби како што се лососот, туната, сардината и пастрмката, се уште еден одличен диететски извор на витамин Б12. Порција од 1 средно парче варен лосос содржи помеѓу 3 и 5 микрограми витамин Б12, што го прави хранлива опција за минимизирање на ризикот од недостаток на овој витамин.

Морска храна

Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Морската храна е богат извор на витамин Б12, при што варените школки се рангираат меѓу најдобрите намирници што содржат Б12, обезбедувајќи до 100 микрограми по порција.

Јајца

Photo by Sincerely Media on Unsplash

Две пилешки јајца обезбедуваат 50 проценти од дневно препорачаната доза на витамин Б12, што ги прави јајцата хранлив избор за поддршка на резервите на витамин Б12 за оние кои не сакаат да јадат месо. 

Млечни производи

Photo by Nikolai Chernichenko on Unsplash

Иако млечните производи, како што се млекото, јогуртот и одредени сирења, содржат само мали количини на витамин Б12, податоците објавени во Animal Frontiers нагласуваат дека потрошувачката на полномасно млеко останува главен извор на витамин Б12 за луѓето.