МТСП: Во тек е исплатата на правата од социјална и детска заштита

Министерството за труд и социјална политика соопшти дека денеска започна исплатата на правата од социјална, детска и цивилна заштита за месец септември 2021 година.

Корисниците на парични права кои поседуваат дебитна картичка, како што се посочува, од денеска ќе можат да подигнат готовина на банкоматите на банките, да ги користат средствата за безготовински плаќања во продажната мрежа или преку електронско и мобилно банкарство.

Со цел да се избегне метеж пред банките и да се овозможи поголема заштита на корисниците на парична помош во услови на опасност од Ковид-19, за корисниците кои не користат картички, исплатата ќе се спроведе во две групи во сите отворени филијали и експозитури на банките, согласно со утврдениот распоред по азбучен ред, според првата буква од презимето и тоа: на 4 октомври – А, Б, В, Г, Д, Ѓ, Е, Ж, З, Ѕ; И, Ј, К, Л, Љ, а на 5 октомври – М, Н, Њ, О, П, Р С, Т, Ќ, У, Ф, Х, Ц, Ч, Џ, Ш, информираат од Министерството и потсетуваат на обврската за носење маска и одржување физичко растојание од два метра.