Лесен рецепт за банана леб со ореви 

Овој банана леб е мек, сочен и супер лесен за правење! Совршен е за појадок или ужинка.

Photo by Polina Tankilevitch

Состојки:

  • 2 зрели банани (испасирани)

  • 2 јајца 

  • ½ шолја (120ml) масло или растопен путер 

  • ½ шолја (100g) шеќер 

  • 1 лажичка ванила екстракт

  • 1 ½ шолја (190g) брашно 

  • 1 лажичка прашок за пециво

  • ½ лажичка сол

  • ½ шолја (60g) сечкани ореви 

Начин на подготовка:

Загрејте ја рерната на 175°C (350°F) и подгответе калап за леб со малку масло или хартија за печење. 

  1. Испасирајте ги бананите во голем сад со вилушка. 

  2. Додајте ги течните состојки – јајцата, маслото (или путерот), шеќерот и ванилата. Добро измешајте. 

  3. Додајте ги сувите состојки – брашното, прашокот за пециво и солта. Промешајте сè убаво, но не мешајте премногу. 

  4. Додајте ги оревите и лесно промешајте. 

  5. Истурете ја смесата во калапот и израмнете ја.

  6. Печете 45-50 минути или додека чепкалка забодена во средината не излезе сува. 

  7. Оставете го да се излади 10-15 минути, а потоа сечете и уживајте! 

Совет: Додадете малку цимет за топол вкус или неколку парчиња чоколадо за дополнителна слаткост!