Овој банана леб е мек, сочен и супер лесен за правење! Совршен е за појадок или ужинка.
Photo by Polina Tankilevitch
Состојки:
2 зрели банани (испасирани)
2 јајца
½ шолја (120ml) масло или растопен путер
½ шолја (100g) шеќер
1 лажичка ванила екстракт
1 ½ шолја (190g) брашно
1 лажичка прашок за пециво
½ лажичка сол
½ шолја (60g) сечкани ореви
Начин на подготовка:
Загрејте ја рерната на 175°C (350°F) и подгответе калап за леб со малку масло или хартија за печење.
Испасирајте ги бананите во голем сад со вилушка.
Додајте ги течните состојки – јајцата, маслото (или путерот), шеќерот и ванилата. Добро измешајте.
Додајте ги сувите состојки – брашното, прашокот за пециво и солта. Промешајте сè убаво, но не мешајте премногу.
Додајте ги оревите и лесно промешајте.
Истурете ја смесата во калапот и израмнете ја.
Печете 45-50 минути или додека чепкалка забодена во средината не излезе сува.
Оставете го да се излади 10-15 минути, а потоа сечете и уживајте!
Совет: Додадете малку цимет за топол вкус или неколку парчиња чоколадо за дополнителна слаткост!