Богатиот вкус на црното чоколадо и мармаладот ќе ги разбудат сите ваши сетила и ќе сакате парче повеќе само за себе.
Состојки:
250ml минерална вода
120ml масло
200g кафеав шеќер
1 лажица мармалад од кајсија
250g брашно
3 лажици какао
1 лажичка сода бикарбона
1 лажичка цимет
За премачкување на колачот:
3 лажици мармалад од кајсија
Глазура:
100g темно чоколадо
2 лажици масло
Подготовка:
Во поголем сад ставете ја минералната вода, маслото, шеќерот и една лажица мармалад.
Во посебен сад измешајте ги брашното, какаото, сода бикарбоната и циметот и додадете ја течната смеса.
Мешајте со миксер додека не добиете хомогена смеса без грутки.
Турете ја смесата во подмачкан сад за печење со големина околу 25 х 25cm и печете 25 минути во загреана рерна на температура од 200°C.
Додека колачот е жежок премачкајте го со мармалад.
На тивок оган стопете го чоколадото со 2 лажици масло и со тоа премачкајте колачот.
Забелешка: За сите оние кои не постат, чоколадната глазура можете да ја направите и така што наместо 2 лажици масло ќе ставите 3 лажици слатка павлака.