Картичките со по 6.000 денари чекаат на ребалансот: Еве кој добива

Собранието денеска ја продолжува 20. седница на која на дневен ред е дополнетиот предлог за изменување и дополнување на буџетот за 2020 година. Кога ќе се усвои треба да се реализира и поголем дел од мерките од четвртиот пакет за поддршка на граѓаните и на фирмите.

Со ребалансот се предвидени, 1,6 милијарди денари за финансиска поддршка за ранливи категории погодени од COVID-19 за плаќање на домашни производи и услуги кај погодениите сектори. Владата треба да даде платежни картички Купувам домашно на 283.000 граѓани. По 6.000 денари на картичка ќе добијат пензионерите, граѓани од ранливи категории, студенти...

Иако претеходните најави беа дека картичките треба да се готови кон средината на ноември и банките да ги испорачаат картичките на граѓаните, сепак процесот се одложи. Требаше списоците да бидат објавени кон средината на октомври, а парите да се трошат најверојатно до крајот на годината.

Сега се чека на ребалансот. Инаку овој пат платежни картички со износ од 6.000 денари ќе добијат 5.726 самохрани родители, пензионерите со пензии до 15.000 денари, односно 182.271 пензионери, невработените кои се пасивни баратели на работа, односно 85.108 граѓани, самостојните уметници, филмски работници, културни работници и естрадни уметници чија бројка е 520 корисници

Ваква картичка ќе добијат и 540 студенти кои не добиле во претходниот пакет, плус поддршка за ученички и студентски стандард од 44 милиони денари за 2020 година добиваат 884 студенти и 347 ученици. Право на картичка ќе има и граѓаните кои навршиле возраст за пензионирање, ама немаат пензија ниту државна социјална пензија и се со приходи пониски од 15.000 денари, или воопшто немаат приходи.