Јадете премногу слатки? Не заборавајте на пробиотиците

Во свет полн со примамливи слатки задоволства, не е изненадување што многумина од нас стануваат лесно зависни од десертите. 

Photo by Joanna Kosinska on Unsplash

Сепак, прекумерното консумирање шеќер може да има негативно влијание врз нашето здравје на цревата и целокупната благосостојба. За среќа, постои решение кое може да помогне да се ублажат некои од штетите кои слатките ги предизвикуваат во нашето тело. 

Слатките и слатките грицки станаа главен елемент на модерните диети, придонесувајќи за низа здравствени проблеми, вклучувајќи дебелина, дијабетес тип 2 и проблеми со забите. Но, она што често останува незабележано е ефектот на прекумерниот шеќер врз нашиот микробиом на цревата.

Нашето црево е дом на  големо количество микроорганизми, колективно познати како цревниот микробиом. Овие микроорганизми играат клучна улога во одржувањето на нашето целокупно здравје. Кога консумираме изобилство на слатка храна, создаваме средина што може да ја наруши рамнотежата на нашиот цревен микробиом. Штетните бактерии повеќе се развиваат кога јадеме шеќер, што доведува до прекумерен раст на овие непријателски микроби, потенцијално предизвикувајќи различни здравствени проблеми.

Зошто се важни пробиотиците?

Photo by Sara Cervera on Unsplash

Пробиотиците се корисни микроорганизми кои можат да помогнат да се врати рамнотежата во нашиот цревен микробиом. Тие придонесуваат за промовирање на растот на добри бактерии, што може да помогне да се спротивстават на негативните ефекти од прекумерната потрошувачка на шеќер. 

Еве неколку причини зошто пробиотиците се неопходни за оние со слатки заби:

Враќање на здравјето на цревата: пробиотиците можат да помогнат да се врати рамнотежата на вашиот цревен микробиом со воведување добри бактерии. Ова е од суштинско значење во борбата против штетните ефекти на прекумерниот шеќер врз вашиот дигестивен систем.

Подобрено варење: прекумерното внесување шеќер може да доведе до дигестивни проблеми, како што се надуеност и неправилности во дебелото црево. Пробиотиците можат да ги ублажат овие симптоми со промовирање на поздрава животна средина во цревата.

Подобрена апсорпција на хранливи материи: Урамнотежениот микробиом на цревата е од суштинско значење за ефикасна апсорпција на хранливи материи. Пробиотиците можат да помогнат во апсорпцијата на есенцијалните витамини и минерали кои често се загрозени од исхраната богата со шеќер.

Поддршка на имунолошкиот систем: Значителен дел од нашиот имунолошки систем се наоѓа во цревата. Со одржување на балансиран микробиом, пробиотиците можат да помогнат во поддршката на вашето целокупно имунолошки здравје.

Расположение и ментално здравје: Постојат сè поголеми докази за поврзаноста на цревата и мозокот, што сугерира дека здравото црево може позитивно да влијае на менталното здравје. Пробиотиците може да помогнат да се намалат симптомите на анксиозност и депресија поврзани со прекумерна потрошувачка на шеќер. 

Кои природни пробиотици се најдобри?

Photo by Anshu A on Unsplash

Јогурт

Јогуртот е еден од најпознатите природни извори на пробиотици. Побарајте јогурт означен со „живи и активни култури“, кои обично содржат корисни бактерии како Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Одличен избор е и грчкиот јогурт.

Кефир

Кефирот е ферментиран млечен производ сличен на јогуртот, но е потенок по конзистентност и содржи поширок опсег на пробиотски соеви. Често вклучува Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum.

Кисела зелка

Кисела зелка е ферментирано јадење од зелка кое е богато со бактерии Lactobacillus. Изберете непастеризирана кисела зелка за да се осигурате дека живите бактерии сè уште се присутни.

Кисели краставички (ферментирани во саламура, а не оцет)

 Традиционалните кисели краставички ферментирани во саламура содржат живи пробиотици, вклучително и Lactobacillus. Не заборавајте да изберете кисели краставички кои не се пастеризирани, бидејќи термичката обработка ги убива корисните бактерии.

Некои видови сирења

Некои традиционални сирења, како што се гауда, чедар и швајцарското сирење, може да содржат живи култури. Секогаш проверувајте ја етикетата за да се осигурате дека сирењето не е пастеризирано.

Домашна ферментирана храна

Правењето ваша ферментирана храна дома, како домашен јогурт или ферментиран зеленчук, може да ви обезбеди свеж извор на пробиотици прилагодени на вашите преференции.