Пролетта е идеален период за да направите торта со јагоди. Рецептот за овој десерт е многу едноставен и нема да ви одземе многу време.
Потребни состојки:
За кора(подлога)
6 јајца
200 гр. шеќер
200 гр. брашно
50 гр. путер
80 мл млеко
Прашок за пециво
За фил
5 гр. желатин
200 гр. крем сирење
50 гр. шеќер
150 гр. шлаг
300 гр. јагоди
80 мл јогурт
За декорација
Розова боја за десерти
Јагоди
Начин на подготовка:
Во сад ставете 6 јајца, додајте 200 гр. шеќер и изматете ја смесата за да не биде пенлива.
Потоа додајте брашно, путер, млеко и прашок за пециво, (може малку и од розовата боја за готвење) и изматете. Испечете ја кората и поделете ја на 4 дела.
Во сад ставете крем сирење, 50 гр. шеќер, 80 мл јогурт. Кога ќе ги изматите состојките, додајте ги подготвениот шлаг и желатин.
Првата кора премачкајте ја со фил и додајте уште исчекани јагоди. Повторете ја постапката уште двапати. Кога ќе ја ставите последната кора премачкајте ја целата торта. Горниот дел од тортата декорирајте ја со јагоди и оставете ја во фрижидер. Тортата нека отстои половина час пред да ја дегустирате.