Со опаѓањето на температурите, поголем дел од времето го поминуваме дома. За максимално есенско уживање и сладење, ви го препорачуваме следниот рецепт.
Подгответе превкусни колачиња од ѓумбир - здрави, слатки и лесни за подготовка.
Потребни состојки:
-100 гр солен путер, исечен на коцки
-75 g кафеав шеќер
-1 лажица рендан свеж ѓумбир
-100 гр јаворов сируп
-250 гр брашно
-1 ½ лажица мелен ѓумбир
-1 лажичка сода бикарбона
-1 мала жолчка од јајце, изматена
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 190/170 степени Целзиусови со опцијата за вклучен вентилатор на печката. Обложете два големи плехови со хартија за печење. Во тенџере на тивок оган растопете ги путерот, шеќерот, свежиот ѓумбир и сирупот, а потоа оставете ги да се изладат.
Во сад со дрвена лажица измешајте ги брашното, мелениот ѓумбир и содата бикарбона. Постепено промешајте ја изладената шеќерна смеса и жолчката и месете кратко за да направите тесто.
Расукајте го тестото во мали топчиња и ставете ги на подготвените тави за печење со растојание од 3 см помеѓу секое за да не се размачкаат. Печете 8-10 минути додека не поруменат. Оставете да се изладат, а потоа сервирајте.