Есенски колачиња со јаболка и цимет

Ова се вкусни колачиња кои го носат вкусот на есента.

Photo by Mollie Sivaram on Unsplash

Состојки:

1 ½ шолја универзално брашно

½ лажичка прашок за пециво

½ лажичка сода бикарбона

1 лажичка мелен цимет

¼ лажичка мелено морско оревче (по избор)

¼ лажичка сол

½ чаша несолен путер, омекнат

½ чаша кафеав шеќер

¼ чаша обичен шеќер

1 големо јајце

1 лажичка екстракт од ванила

1 средно јаболко, излупено, ситно исечено (околу 1 чаша)

½ шолја сечкани ореви (по избор)

Начин на подготовка:

Загрејте ја рерната, поставете ја на 175°C и обложете ја со хартија за печење.

Во сад измешајте ги брашното, прашокот за пециво, сода бикарбоната, циметот, морското оревче и солта. Оставете настрана.

Во друг сад, користете електричен миксер за да ги кремирате омекнатиот путер, кафеавиот шеќер и обичниот шеќер заедно додека не станат светли и меки. 

Изматете ги јајцата и екстрактот од ванила додека целосно не се соединат.

Постепено додавајте ја смесата со брашно во смесата со путер и мешајте додека не се формира тесто. Нежно преклопете ги јаболката исечкани на коцки и сечканите ореви.

Ставете лажици тесто на подготвениот лист за печење, оставајќи малку простор помеѓу секое колаче. Печете 10-12 минути или додека колачињата не поруменат околу рабовите.

Оставете ги колачињата да се изладат на плехот неколку минути пред да ги префрлите на решетка за целосно да се изладат.

Овие колачиња ќе имаат мека текстура налик на торта со топол вкус на јаболко зачинет со цимет - совршени за есен!