Есенска супа од тиква

Ова е едноставен рецепт кој ќе ви помогне да се стоплите и да уживате во вкусот во текот на есенските денови.

Photo by Elena Leya on Unsplash

Состојки:

1 мала тиква (околу 2 килограми), излупена, исчистена од семки и исечкана

1 кромид, сецкан

2 чешниња лук, здробени или ситно сецкани

2 чаши пилешка или супа од зеленчук

1 чаша павлака

2 лажици маслиново масло или путер

Сол и бибер по вкус

Начин на подготовка:

Исечете ја тиквата на мали коцки откако ќе ја излупите и извадите семките. Оставете ја  настрана.Запржете го зеленчукот. Загрејте маслиново масло или путер во големо тенџере на средна топлина. Додадете го сечканиот кромид и пржете околу 5 минути додека да омекне.

Додадете го мелениот лук и варете уште една минута додека не замириса. Додадете ја сечканата тиква во тенџерето и измешајте да се соедини со кромидот и лукот. Зачинете со сол и бибер.Истурете ја супата од зеленчук или пилешко и доведете ја смесата до вриење. Откако ќе почне да врие, намалете го огнот на минимум, покријте го тенџерето и оставете го да врие околу 20 минути или додека тиквата не омекне. Потоа користете блендер за да ја испасирате супата. Блендирајте додека не се соедини добро. На крајот додадете ја павлаката.

Ставете ја супата во чинии и украсете ги со вашите омилени додатоци, како печени семки од тиква, свежи билки или малку крем.

Уживајте во вкусот со потпечено лепче.