ЕК: Економската криза во ЕУ ќе биде подлабока од очекуваното

Европската комисија утрово ги објави летните економски проекции за земјите на ЕУ и за еврозоната, сликата е мрачна и се очекува длабока рецесија, јави дописничката на МИА од Брисел.

-Економијата на ЕУ ќе искуси длабока рецесија оваа година поради пандемијата на коронавирусот, и покрај брзите и сеопфатни политички одговори на ЕУ и на национално ниво. Бидејќи олабавувањето на рестриктивните мерки се одвива на попостепен начин од тоа што очекувавме во нашите пролетни прогнози, последиците врз економските активности ќе бидат позначајни од очекуваното, вака гласи уводот во извештајот за економските прогнози на Европската Комисија за 2020 и 2021.