Едноставни мафини со банана и замрзнати боровинки

Ова е вкус во кој дефинитивно ќе уживате.

Photo by Ela Haney

Состојки:

  • 2 зрели банани
  • 1 јајце
  • ½ чаша (120 мл) млеко
  • ⅓ чаша (80 мл) маслиново масло (или растопен путер)
  • ⅓ чаша (70 г) шеќер (или мед)
  • 1 ½ чаша (190 г) брашно
  • 1 лажичка прашок за печиво
  • ½ лажичка сода бикарбона
  • ½ лажичка цимет (по желба)
  • Малку сол
  • 1 чаша (150 г) замрзнати боровинки

Подготовка:

  1. Загрејте ја рерната на 180°C и подгответе калапи за мафини со хартиени кошнички или малку масло.
  2. Во длабок сад изгмечете ги бананите со вилушка додека не станат кремасти.
  3. Додајте го јајцето, млекото, маслото и шеќерот, па измешајте добро.
  4. Во друг сад соединете ги сувите состојки: брашното, прашокот за печиво, содата бикарбона, циметот и солта.
  5. Постепено додавајте ги сувите состојки во течната смеса, мешајќи внимателно со лажица или шпатула.
  6. Додајте ги замрзнатите боровинки и лесно промешајте за да не се смачкаат.
  7. Распределете ја смесата во калапите за мафини, полнејќи ги до ¾ од висината.
  8. Печете околу 20-25 минути или додека чепкалка извадена од средината не излезе сува.
  9. Оставете ги мафините да се изладат неколку минути пред да ги извадите од калапот.