Чувај го својот свет

Чувај го тој свој свет!
Чувај го со бедемите на вистината низ кои не може да се провлече лага.
Покриј го со мир пред кој немирот мора да се повлече. 

А вратата нека биде составена од радост и нека не ја пушта тагата да влезе. 

Чувај го тој свој свет.
Бирај мудро кого и што ќе пуштиш внатре. Кому и за што ќе се отвориш.
И сето она што нема квалитет за тебе, слободно остави го надвор. Затоа што, не ти е потребно...
Не ти треба ништо што ќе те вознемирува или ќе ти нанесе болка...

Чувај го својот свет во покривката на љубота. И сето она што не е, остави го надвор.
Она што нема чиста намера, не ти е потребно. 

И не е важно кој е и што е... Само пропушти го низ филтерот.
Она што е важно ќе остане, останатото ќе си замине.
Затоа што само ти го крадат мирот и енергијата, а не ти носат ништо добро. 

Затоа, не пуштај. Не отворај.
Ништо што мислиш дека не треба да пуштиш.
Слушај што ти зборува душата и никогаш нема да наседнеш.

И ќе го сочуваш твојот мир. 

~ Ива Брадариќ